Blog. Sfaturi si stiri din eCommerce

De ce este profitabila o farmacie online?

27 April 2018
Distribuie pe Share Facebook Share Twitter Share Linkedin
De ce este profitabila o farmacie online?
Stiati ca 9/10 romani iau medicamente fara a consulta un medic? 

Desi nu e neaparat etic sa incurajam automedicatia, faptul ca oamenii isi cumpara medicamente singuri este un potential enorm de vanzare in mediul online pentru farmacia dumneavoastra
Farmaciile care au decis sa deschida si un magazin online cresc odata cu evolutia online-ului romanesc. Valoarea pietei de eCommerce a ajuns la 2.8 miliarde de euro, in crestere cu 35% fata de 2016, anul in care Romania a inregistrat cea mai mare crestere dintre tarile din Uniunea Europeana. Iar poreviziunile pentru 2018 sunt de 3.2 - 3.5 miliarde. 

Un exemplu notabil in piata este chiar farmacia care cu doar 4 puncte de lucru si un magazin online, a realizat o cifra de afaceri de peste 68 milioane euro in 2017, dovedind contributia majora a vanzarilor generate de online.

Cum probabil ati aflat, LEGEA nr. 160 din 9 iulie 2018 pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei nr. 266/2008 a fost promulgata.
Aceasta modificare mult asteptata permite vanzarea produselor de tip OTC si online. Pe langa suplimente, dermatocosmetice si parafarmaceutice care puteau fi vandute si livrate direct prin curier catre client, acum puteti adauga mii de produse in catalogul vostru online.
Medicamentele de tip Rx (care se elibereaza numai cu prescriptie medicala) in continuare pot fi comandate doar cu ridicare din farmacie. 

Prin urmare, puteti opta pentru varianta simpla de a lista din nomenclator doar produsele care pot fi livrate prin curier. Astfel veti putea testa acest nou canal de vanzare fara fluxuri complexe de rezervare si ridicare din farmacie. De altfel, pentru farmaciile mici independente cu pana in 3 locatii fizice nu ar avea sens sa ofere ridicare din farmacie. 

Va propunem ca, in loc sa investiti minim 50.000 euro intro licenta pentru o noua locatie, ne mai vorbind de celelalte costuri, sa deschideti o farmacie ONLINE. Costul unui astfel de canal de vanzare online este sub 10% al unei locatii fizice.

Iar beneficiile sunt exponentiale:
 • extindere nationala 
 • fidelizarea clientilor
 • cosul de cumparaturi online este cu cel putin 30% mai mare decat bonul de casa
 • deschis 24/7
Cele mai recente cifre din industri PHARMA:

 • Valoarea pietei de RX si OTC in 2017: 3 miliarde euro, cu 3,6% mai mult decat in anul anterior.
 • OTC si Parafarmaceutice - 417 milioane euro din care 1/3 Suplimente 
 • Bugetul Casei se ridică la 7,3 miliarde de euro, în creştere cu 17% faţă de anul anterior şi mai mare cu 50% faţă de anul 2015
 Piata farmaceutica va inregistra afaceri record depasind pragul de 50 de miliarde lei in 2018

 • in primul semestru crestere de 17% fata de aceeași perioada a anului anterior, pana la 7,6 miliarde lei 
 • Consumul fizic de medicamente a crescut cu 6%, de la 6,16 miliarde de unitati in prima jumatate a anului trecut pana la 6,54 miliarde in semestrul I din 2018.
 • Pe prima poziție se afla categoria Lifestyle OTC, cu vanzari de 187,6 milioane de lei si o cota de piata de 23,2% în T2 2018 
 • circa 10% dintre cheltuielile lunare ale unei gospodarii sunt indreptate spre produsele farmaceutice
Exista si aspecte mai putin pozitive:

 • desi piata farma este intr-o crestere sustinuta in ultimii ani, inclusiv a profitabilitatii cu 45% fata de 2012, 25% din piata este controlata de primii 5 jucatori
 • numarul farmaciilor a crescut la peste 7.400
 • licenta pentru o noua locatie intre 50.000 - 100.000 euro

De ce vorbim noi, reprezentantii industiei de solutii software, despre toate aceste cifre? Pentru ca, analizand trendurile la nivel global, anticipam ca nisa de Farmacii Online va avea o evolutie similara cu cea a IT&C acum 10 ani si Fashion in ultimii 3.

Online-ul autohton este intr-o evolutie spectaculoasa. Romania este pe locul 1 in UE la rata de crestere a comertului electronic. Volumul de vanzari online este estimat ca va fi de 3,5 miliarde de euro in 2018. Obiceiurile de consum se schimba constant in directia digitalizarii.

Cred ca ar trebui sa ne unim fortele! Iar voi, farmaciile, sa profitati de potentialul unei industrii tinere in plina expansiune.

Coroborat cu LEGEA nr. 160 din 9 iulie 2018 care permite vanzarea produselor de tip OTC si online - oportunitatea este enorma.


Indiferent daca aveti o drogherie, farmacie independenta sau un lant la nivel national, o farmacie online poate reprezenta o noua sursa de venit.

O farmacie online poate avea adresabilitate nationala - daca aveti un lant de farmacii in unul sau mai multe judete - atunci puteti aduce plus valoare clientilor dvs. Oferindu-le posibilitatea de a rezerva medicamentele de tip Rx in locatiile fizice.
 
 FLUX SPECIFIC PENTRU Rx
 ✓ Inca din pagina de produs, RX-urile sunt semnalate cu „Rezerva in Farmacie”. 
 ✓ Disponibilitatea acestora este la nivel de locatie preluata prin integrarea cu softul de gestiune (BizPharma, NetFarm, Cegedim)  
 ✓ Cosul de cumparaturi este impartit in 2 sectiuni distincte – clientii vad clar demarcarea intre produsele care pot fi livrate prin curier si cele care sunt cu rezervare  
 ✓ Pot alege daca vor sa ridice toata comanda odata, din cel mai apropiat punct fizic 
 ✓ Alegerea locatiilor cu Google Maps, semnalarea prin culoarea verde a locatiilor in care toate produsele sunt disponibile   


Dar sa vedem de ce consumatorilor dumneavoastra li s-ar parea avantajos sa ridice produsele dintr-o locatie fizica:


Avantajul unui brand deja existent 
  Pentru ca aveti deja un brand in care ati investit timp si bani, nu trebuie sa incepeti de la zero in online. Clientii din farmaciile fizice vor fi si primii clienti care va vor vizita farmacia online. Un avantaj enorm al unei astfel de farmacii, este faptul ca veti avea acoperire nationala. Acest unic “punct de lucru online” va va genera vanzari mai mari cu o investitie si costuri semnificativ reduse, comparativ cu o locatie fizica. 
  
                          In loc de concluzie...
Este mai ieftin sa deschizi o farmacie online, comparativ cu o noua locatie fizica 
Un magazin online sau o farmacie online ajunge in top 5 locatii ca volum de vanzari. Vanzarile online din Romania sunt intr-o continua crestere - Nu ratati acest trend! Clientii dvs. deja comanda online - daca nu le oferiti si voi aceasta metoda de achizitie - vor cumpara de la magazinele online ale concurentei.

Suntem o companie de software cu peste 15 ani de experienta. Unul din zece magazine online din Romania sunt construite pe platforma ContentSpeed. In ultimii doi ani, lucram cu lanturi de farmacii si farmacii independente pentru a le ajuta sa profite de oportunitatile oferite de canalul de vanzari online. Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre solutia noastra specifica farmaciilor online click AICI
valoarea pietei de e-commerce a ajuns la aproximativ 2.8 miliarde de euro, in crestere cu 35% fata de 2016, anul in care Romania a inregistrat cea mai mare crestere dintre tarile din Uniunea Europeana (38%).

Stiati ca...? 
9/10 romani iau medicamente fara a consulta un medic? 
61% romani isi administreaza singuri vitamine/suplimente alimentare, fara a consulta in prealabil un specialist. 
Este mai ieftin sa deschizi o farmacie online, comparativ cu o noua locatie fizica 
Un magazin online sau o farmacie online ajunge in top 5 locatii ca vanzari 
Propunerea produselor complementare Cross Sale, de exemplu demachiant+tonic+crema hidratanta, creste valoarea medie a cosului de cumparaturi cu peste 40% 

Creste-ti afacerea! Alege si tu Farmacia Online! Solicita un DEMO Gratuit!

Interesat de e-Commerce? Aboneaza-te la newsletter pentru a afla ultimele stiri din domeniu, sfaturi utile, studii de caz si oferte exclusive bilunar.