Blog. Sfaturi si stiri din eCommerce

Noua legislatie privind protectia consumatorilor (OUG 34/2014)

4 May 2015
Distribuie pe Share Facebook Share Twitter Share Linkedin
Noua legislatie privind protectia consumatorilor (OUG 34/2014)

Noua legislatie privind protectia consumatorilor (OUG 34/2014) a intrat deja in vigoare din luna iunie. Insa informatiile aparute sunt vagi, contradictorii si au iscat multe supozitii. Impreuna cu partenerii nostri de la Trusted.ro am pregatit o lista cu modificarile esentiale aduse de noua legislatie.

1. In vreme ce in legea veche, comerciantul era obligat sa returneze inclusiv costul transportului intial, in noua lege se prevede faptul ca "daca s-a folosit alta livrare decat cea standard", acest cost nu mai trebuie rambursat.
2. Consumatorul nu avea nicio obligatie expres in cazul dreptului la retragere, pe cand noua lege impune o obligatie de responsabilitate pentru “diminuarea valorii produselor rezultata din manipularea acestora, diferit de ceea ce este necesar pentru determinarea naturii, caracteristicilor si functionarii produselor.”
3. Exceptiile de la dreptul de retragere sunt mai largi si mai detaliate fata de legea anterioara. Vezi art. 16 din noua lege aici.
4. Atentie mare insa la informarea pe noul drept de retragere - daca aceasta informare nu se face (sau se face incomplet) termenul dat consumatorului pentru returnarea produsului creste de la 14 zile calendaristice la 12 luni! Deci este interesul dvs. sa informati corect consumatorii cu privire la acest aspect!
5. Una dintre cele mai controversate prevederi se refera la modificarea mesajului care apare pe butonul de finalizare al comenzii: "comanda ce implica o obligatie de plata" - NU trebuie sa incepem sa modificam butoanele. Desi e o formulare vaga, directiva pare a se aplica doar pentru comenzile care NU pot fi facute/plasate fara a fi platite (ex. cartele prepay). Verificati daca vi se aplica.

Ne gasesti si pe

Share TwitterShare LinkedIn

Aboneaza-te la newsletter!

Interesat de e-commerce?

Aboneaza-te la newsletter pentru a afla ultimele stiri din domeniu.

Creste-ti Afacerea Online

Descarca GRATUIT
MegaGhidul eCommerce

Ramai conectat!
Afla sfaturi si stiri din ecommerce.

Resurse

Incearca gratuit platforma 14 zile.

Cream un magazin online complet functional intr-un minut.