Blog. Sfaturi si stiri din eCommerce

Marketing de Februarie: Facem campanii de Valentine’s Day sau de Dragobete?

8 February 2016
Distribuie pe Share Facebook Share Twitter Share Linkedin
Marketing de Februarie: Facem campanii de Valentine’s Day sau de Dragobete?

Intrebarea lunii Februarie: Facem campanii de Valentine’s Day sau de Dragobete?

Am terminat cu brio luna Ianuarie, ne-am pus toate lucrurile la punct, iar acum este timpul sa intram in paine, cum s-ar zice. Luna Februarie da startul campaniilor si promotiilor prin doua evenimente importante – Valentine’s Day si Dragobete. Asa ca, daca ai o afacere online ar fi bine sa te gandesti daca vrei sau nu sa-ti orientezi comunicarea si strategiile catre aceste doua evenimente. Iata cateva intrebari pe care trebuie sa ti le pui inainte de a lua o decizie in acest sens:

De ce?
Prima si cea mai importanta intrebare este “de ce?”. Inainte sa faci o investitie, cum este cea in campanii de comunicare, trebuie sa stii de ce. Exact ca de Black Friday, aceste doua evenimente reprezinta status quo-ul pietei. Adica, majoritatea concurentei va avea aceasta comunicare. Vor exista promotii, reclame, bannere, tot tacamul, iar acestea vor plasa, din punct de vedere al brand awareness-ului, concurenta cu un pas inainte. 

Ai o afacere online care se preteaza la profilul acestor sarbatori?
A face campanii de Valentine’s Day sau Dragobete nu se preteaza pentru orice segment de piata – cel putin in teorie. In principal, acestea sunt evenimente care se adreseaza femeilor. Te situezi pe o nisa de piata de fashion, lifestyle, cadouri, carti, filme, muzica, etc. – este clar ce trebuie sa faci. Totusi, daca esti pe o nisa de piata mai masculina, nu strica sa fii inventiv! Ai multe optiuni creative care te pot diferentia de concurenta care nu vrea sa se atinga de aceste doua evenimente. Poti sa faci o “anti-campanie” cu au facut cei de la Kit-Kat de Craciun sau poti doar sa vizezi doar publicul interesat (exceptiile). 

Campanie de Valentine’s Day sau campanie de Dragobete?
Avem doua evenimente. Unul este “sarbatoare imprumutata” si celalalt este "sarbatoare autentic romaneasca”. Ambele sunt evenimente comerciale si asa trebuie sa le privesti, draga antreprenor. Un alt lucru de luat in calcul este ca, paradoxal, Dragobetele a devenit comercial de-abia dupa ce “maleficul capitalism” ne-a adus pe cap Valentine’s Day. Ceea ce inseamna ca Sfantul Valentin este mai popular si pe el trebuie mizat. Se recomanda Dragobetele in situatia in care afacerea este autentic romaneasca.
Se pot face campanii pentru intreaga luna, sub umbrela dragostei – la modul general. Totusi, nu am recomanda pentru acelasi brand, campanii care sa vizeze ambele evenimente.  De ce? In linii mari, pentru ca este prea mult, sunt relativ doua tipuri de public si te asteapta si luna Martie!

Accepti status quo-ul si intri in hora? Diferentiaza-te!
Daca faci un lucru, fa-l cum trebuie! Ai ales sa profiti de aceste evenimente comerciale. Felicitari! Acum este timpul sa te diferentiezi. Studiaza campaniile din anii trecuti. Cu ochi critic, vezi ce s-a facut si cauta aspectele pe care crezi ca le poti imbunatati. Implica-te! Diferentiaza-te fata de competitie. Publicul se asteapta la o campanie din partea ta – in principal din perspectiva reducerilor. Tu trebuie sa-l surprinzi si din perspectiva emotionala – pentru a-l fideliza. Fii curajos, fii creativ! Ofera clientilor o campanie pe care sa nu o uite prea curand. Exploateaza faptul ca sunt multe business-uri care au o comunicare in acest sens doar pentru ca trebuie, iar aceasta se transforma de multe ori in kitsch.   

ContentSpeed, prima agentie de eCommerce full service din Romania te intampina cu o oferta de Marketing ce presupune campanii PPC, SEO, Copywritting & Content Marketing, Social Media sau campanii speciale de Lead Generation.
Incepe sa vinzi!

Ne gasesti si pe

Share TwitterShare LinkedIn

Aboneaza-te la newsletter!

Interesat de e-commerce?

Aboneaza-te la newsletter pentru a afla ultimele stiri din domeniu.

Creste-ti Afacerea Online

Descarca GRATUIT
MegaGhidul eCommerce

Ramai conectat!
Afla sfaturi si stiri din ecommerce.

Resurse

Incearca gratuit platforma 14 zile.

Cream un magazin online complet functional intr-un minut.