Blog. Sfaturi si stiri din eCommerce

Solutii Omnichannel pentru Retailul traditional

21 August 2017
Distribuie pe Share Facebook Share Twitter Share Linkedin
Solutii Omnichannel pentru Retailul traditional

Observam de ceva timp o schimbare majora in retail, din ce in ce mai vizibila fiind trecerea de la retailul traditional la cel modern, desfasurat pe multiple canale de vanzare, cu precadere in online. Fenomenul determina in mod direct si o evolutie a comportamentului de cumparare al consumatorilor si a modalitatatii in care acesta interactioneaza cu informatia.

Asadar, companiile sunt obligate sa tina pasul cu aceste trenduri. Ce anume face ca unele branduri sa se dezvolte cu un succes uimitor, in timp ce altele abia reusesc sa supravietuiasca pentru o perioada scurta, urmand ca, in cele din urma, sa iasa de pe piata? Raspunsul la intrebare ni-l ofera conceptul de Omnichannel, definit simplu ca o strategie calitativa si integrata prin care clientul tau beneficiaza de aceleasi informatii si functionalitati pe tot fluxul de cumparare.
Omnichannel - conversie pe orice canal de vanzare.

Performanta de a ajunge la consumatori oriunde s-ar afla si pe orice dispozitiv pe care ei il folosesc, cu precadere pe smartphone-uri, este deja o normalitate pentru marile companii americane. Desigur, business-urile care nu reusesc sa tina pasul cu cererea si sa le ofere clientilor o experienta completa, digitalizata, se afla sub amenintare. 

Din pacate, in prezent, in Romania, putini retaileri dau interes sau executa cu succes  initiativele omnichannel. Acest lucru se datoreaza faptului ca, sub presiunea nevoii de a integra comertul pe diverse canale, o piesa mare de puzzle lipseste din analiza multor business-uri: ce vrea de fapt consumatorul si care este comportamentul lui de cumparare? Multe dintre raspunsuri sunt doar presupuneri.

Desigur, in realizarea strategiilor de marketing sunt luate in considerare date si informatii asupra modul in care consumatorii isi folosesc propriile canale, dar "omni", ce trimite cu gandul la “omniscient”, presupune o perspectiva holistica a tuturor informatiilor - nu doar ceea ce se intampla pe canalul tau.


Pentru a capta cumparatorii omnichannel, trebuie mai intai sa intelegi cine sunt acestia. La baza, asta inseamna sa cunosti unele detalii importante despre client, cum ar fi: varsta, sex, locatie, obiceiurile de navigare in online, magazinele pe care el le frecventeaza. Aceste detalii nu sunt insa suficiente.

Retailerii de top isi inteleg clientii chiar mai in profunzime. Ei masoara actiunile clientului in toate momentele din procesul de achizitie, folosind metrici si sisteme complexe.

Asadar, este indicat sa urmaresti drumul clientului pe fiecare canal de vanzare - magazin fizic, online, TV, motoare de cautare, e-mail, etc. aceste date iti vor oferi o imagine completa a modului in care un client face o achizitie.


Folosind masuratori sofisticate, comerciantii de top pot raspunde la intrebari importante despre clientii lor ideali. De exemplu:

  • Inainte de a efectua o achizitie, clientul viziteaza multiple magazine online si offline?
  • Cat de probabil este ca el sa viziteze website-ul magazinului tau?
  • Cum a evoluat frecventa achizitiilor ca urmare a derularii campaniei de marketing omnichannel?
  • Ce canal de marketing sau ce tip de anunt ar fi util pentru a atrage un astfel de client?
  • Unde poate gasi un retailer mai multi clienti asemanatori?

Marketingul de tipul omnichannel devine, asadar, mai mult despre furnizarea unei experiente complete, una care ofera cumparatorilor ceea ce doresc, atunci cand doresc.


Un exemplu de succes pe piata din Romania este Mizar, o afacere in industria modei care a reusit sa implementeze o parte din experienta Omnichannel. Cum? Extinzand o retea de magazine fizice in toate orasele importante din tara conform unei strategii simple, bazate in cele dintai pe magazinul lor online. Astfel, Mizar a masurat si a analizat de unde provin cele mai multe comenzi online, deschizand magazinele fizice in functie de aceste statistici. acum, succesul Mizar vorbeste de la sine, fiind in 2017 un business de milioane de euro in imbracaminte.Stim deja ca un brand puternic ajunge la consumator indiferent de unde se afla acesta sau ce dispozitiv foloseste (smarthphone, laptop, tableta etc). Daca in trecut brandurile comunicau unilateral catre consumatori, astazi ele invita mai degraba la conversatie, continutul devenind cheia, asadar se vor diferentia companiile care gasesc un mix bun prin care sa transmita informatia pe toate canalele.


La nivel mondial, clientii nu pare ca mai fac diferenta intre mobil si desktop atunci cand vine vorba de cumparaturi - sau, mai mult, intre magazinele fizice si cele online. Acest fenomen creeaza noi conditii pentru retaileri, cea mai importanta fiind faptul ca sistemul digital nu conduce doar comertul electronic, ci adesea determina oamenii sa vina in magazinul fizic. 


Pe masura ce digitalul continua sa intervina la fiecare pas din calatoria clientului, retailerii care opereaza atat pe canale de comert electronic cat si in magazine reale trebuie sa ia in considerare mai multe aspecte. 

Cei mai buni comercianti se asigura ca strategiile lor de marketing sunt orientate spre a permite clientilor sa foloseasca orice canal de cumparare. De ce? Pentru ca isi dau seama ca o persoana care cumpara si online, dar si din magazin este cel mai valoros tip de client pentru ei. Conform statisticilor, acesti cumparatori raman fideli magazinului tau pentru mai mult timp (cu 30% mai mult decat cei care cumpara folosind un singur canal).


Am mentionat deja in articolul, faptul ca retailerii de top reusesc sa isi inteleaga clientii in profunzime, masurand actiunile lor in toate momentele din procesul de achizitie. Ei urmaresc drumul clientului pe fiecare canal de vanzare - magazin fizic, magazin online, TV, motoare de cautare, e-mail, extragand date importante, ce reusesc sa ofere o imagine completa a modului in care un client isi ia deciziile de cumparare.

Inarmati cu o mai buna intelegere a comportamentului clientilor, comerciantii pot astfel sa utilizeze mai bine canalele online pentru a atrage cumparatorii in magazinele lor. S-a dovedit ca una din patru persoane care dau clic pe anunturile de publicitate de pe mobil ajunge sa si viziteze magazinul fizic. Astfel, experienta din magazin trebuie sa fie construita pe baza celei create anterior, in digital. 


Multe companii utilizeaza functia Google AdWords pentru vizitele din magazin pentru a vedea daca anunturile lor sunt direct corelate cu vizitele si achizitiile din magazin. Astfel, prin masurarea diversilor indici: click-uri, apeluri telefonice, conversii pe mai multe dispozitive si vizite in magazin, retailerii pot vedea modul in care eforturile lor digitale determina vanzarile din magazin. Desi impactul mentionat poate fi adesea dificil de cuantificiat, cifrele sunt de un real ajutor si ofera observatii relevante, care pot fi folosite pentru o strategie de marketing de succes.


Conform metricilor Google pentru vizitele din magazin, 10-18% din toate clickurile la anunturile din reteaua de cautare duc la cel putin o vizita in magazin in decurs a 30 de zile.


Odata ce incepi sa intelegi relatia dintre vanzarile digitale si cele fizice, facute  de cumparatorii omnichannel, este important sa te gandesti la o strategie prin care sa ajungi al ei oriunde s-ar afla si sa le construiesti o experienta fara probleme. De ce? Ei bine, conform cercetarilor recente, trei din patru cumparatori care gasesc informatii relevante despre magazinul tau in primele rezultate de cautare, sunt predispusi sa il si viziteze.

Anunturile online si offline pot imbunatati experienta de cumparare pentru clientii tai, oferindu-le posibilitatea de a vedea foarte usor care este locatia magazinului, care sunt produsele disponibile, precum si alte detalii, direct din anunt. Cateva companii americane folosesc conceptul de “local inventory ads”(Lia) pentru a le arata clientilor care cauta online un anumit produs, exact locatia cea mai apropiata in care acesta este disponibil, alaturi de orele la care magazinul este deschis, dar si alte informatii utile, cum ar fi indicatiile de orientare. Rezultatul este o crestere cu 122% a vizitelor la magazin, comparativ cu utilizarea numai a anunturilor cu afisare de produse (care nu includ informatii despre localizarea magazinului).


in concluzie, mergand mai departe in era cumparaturilor omnichannel, companiile au nevoie sa se ajusteze la modul in care se comportamentul decizional in retail se schimba. Cu toate acestea, acele branduri care percep schimbarea ca pe o oportunitate imensa de dezvoltare vor avea cu siguranta succes.
Ne gasesti si pe

Share TwitterShare LinkedIn

Aboneaza-te la newsletter!

Interesat de e-commerce?

Aboneaza-te la newsletter pentru a afla ultimele stiri din domeniu.

Creste-ti Afacerea Online

Descarca GRATUIT
MegaGhidul eCommerce

Ramai conectat!
Afla sfaturi si stiri din ecommerce.

Resurse

Incearca gratuit platforma 14 zile.

Cream un magazin online complet functional intr-un minut.